Waarom nog een kookboek erbij?
Koken, kookboeken maken en foodblogs maken, het zijn allemaal kunstzinnige uitingen. Net als bij muziek, schilderkunst of dans, wordt die ene vraag nou eenmaal niet gesteld: waarom nog meer?
Maar ik stel die vraag regelmatig.
We hebben een vracht informatie tot onze beschikking alvorens de keuken in te gaan.
Voor die tijd moeten we uitgebreid boodschappen doen, want de ingredienten moeten zo vers zijn dat we naar de markt moeten, zo gezond dat we naar natuurwinkels moeten en zo professioneel dat we naar de groothandel moeten.
Duizenden foodblogs inspireren ons, een bibliotheek aan kookboeken, en 24 uur per dag tv koks.
Waarom dan nog een boek erbij?
Luisterend naar schrijvers van kookboeken, blijken de redenen nogal vaag. Men had al wat recepten, en tijd en er was toevallig die uitgever. En men veronderstelde: dit wordt een ander kookboek, deze is er nog niet en dit wordt niet zomaar een kookboek.
De motivatie is steeds aanwezig, maar Wat is er dan anders? Ik heb mijn best gedaan om in de vage beweegredenen wat structuur te vinden.
1. Er ontbreekt nog informatie.
2. Het boek spreekt een nieuwe doelgroep aan.
3. Het boek is hipper dan alle voorgaande.
Ad1. Als iemand vindt dat er in bestaande kookboeken nog iets ontbreekt moet ie verdraaid goed zoeken. En nog iets anders: een kookboek is geen bron voor nieuwe kooktechnieken of andere kookwetenswaardigheden. Daar heb je online magazines voor.
Ad2. Het boek spreekt een specifieke doelgroep aan, en dat zijn er zoveel als je maar kan verzinnen. Bijvoorbeeld: een kookboek voor mannen, voor linkshandige mannen, voor trage mannen, 15 minuten mannen, etc. Op die manier kun je elk kookboek opnieuw uitgeven, alleen anders opzetten en presenteren.
Ad3. Kooktrends komen en gaan, net als tv koks en celebrities. Als kerstkado 2013 verwacht je niet een kookboek van Joop Braakhekke.
Waarom kopen we ze dan?
Ja, want daar begint het natuurlijk. Zonder ons geen nieuwe kookboeken. Waarom hebben we die neiging om door een kookboek te bladeren zonder enige rationele afweging.
Wat is de charme? Het wordt goed gezegd op de site gourmantic.com in het artikel Not another cookbook:
“Net als artikelen over reizen, laten kookboeken ons dromen en geloven dat we kunnen bereiken wat we zien.”
Ik lees vervolgens op websites van mensen met grote hoeveelheden kookboeken, dat ze meer tijd besteden aan bladeren dan achter het fornuis.
Daarmee kom ik een stuk dichter bij Het beste kookboek van 2013, want het criterium is nu duidelijker. Het gaat om het kookboek dat ons het best laat dromen.
En dat kan ieder maar het beste voor zichzelf bepalen.
Geef een reactie